nordfolk.dk

DHA & EPA: Forskellen på indtag og optag

Hvis du er bekendt med omega-3 tilskud, ved du sikkert, at det er de essentielle fedtsyrer i omega-3, som kroppen har gavn af. De omega-3 fedtsyrer der oftest omtales, er DHA og EPA, eftersom de har en meget veldokumenteret virkning.

Det anbefales derfor ofte, at man er opmærksom på mængden af DHA og EPA i sit omega-3 kosttilskud for at sikre sig, man ganske enkelt får nok fedtsyre. Men hvad nu hvis jeg fortæller dig, at indtag og optag af de sunde omega-3 fedtsyrer ikke er det samme? I denne artikel skal vi se nærmere på et forskningsforsøg, der undersøger netop dette. 

Større effekt med kun det halve indtag

I et klinisk studie fra 2016 satte man sig for at undersøge optageligheden af omega-3 fedtsyrerne ved at måle mængden af DHA og EPA i blodet hos en række testpersoner i løbet af 72 timer. Den ene halvdel af testpersonerne indtog 416 mg EPA og DHA fra Calanus Oil, mens den anden halvdel indtog 840 mg EPA og DHA fra Lovaza fiskeolie. Lovaza fiskeolie er en medicinsk receptpligtig fiskeolie lavet på ethyl-estre med det mål  at få et så højt som muligt indhold af EPA og DHA. Calanus Oil er derimod en 100% naturlig omega-3 olie udvundet af dyreplankton, og er samme olie der bruges i Nordfolk OMEGA 3.

Hos de testpersoner, der havde indtaget Calanus Oil, fandt man ud af, at de havde et langsommere, men mere effektivt optag af EPA og DHA. Allerede efter 8 timer kunne man måle en større mængde EPA og DHA i blodet, end hos de testpersoner, der havde indtaget Lovaza fiskeolie. Dette til trods for at gruppen med Calanus Oil, kun havde indtaget under den halve mængde EPA og DHA i forhold til testpersonerne, der havde indtaget Lovaza fiskeolie. Efter 72 timer havde testpersonerne, som havde indtaget Calanus Oil, fortsat en betydelig større mængde i blodet i forhold til testpersonerne, der indtog Lovaza fiskeolien.

Begge grupper blev testet med det andet produkt efterfølgende, for at sikre korrekt evidens i studiet.

 

Hvad er forklaringen?

Et bud er at vores kroppe formår at optage naturlige og umodificerede næringsstoffer bedre end kunstigt fremstillede fødevarer. Traditionelle fiskeolier, heriblandt Lovaza, bliver ofte kunstigt opkoncentreret for at opnå højere indhold af EPA og DHA. Helt specifikt pumper man ethyl-estre i olien, som er en slags EPA/DHA koncentrat. Nordfolk OMEGA 3 olien er en umodificeret og 100% naturlig olie, hvorfor det slet ikke vil være muligt at opnå så høje mængder EPA og DHA. Alligevel fremgår det af studiet, at så høje doser slet ikke vil være nødvendigt, da fedtsyrerne optages mere effektivt i blodet med under den halve dosis. Nordfolk OMEGA 3 indeholder udover EPA og DHA en tredje mindre kendt fedtsyre der hedder SDA. Man ved at SDA omdannes af kroppen selv til netop EPA og DHA. 


Konklusion

Studiet viser, at der ikke er sammenhæng mellem mængden af EPA og DHA man indtager, og hvor højt optaget i blodet er. Med blot den halve dosis af Nordfolk OMEGA 3 i forhold til Lovaza fiskeolie vil man opnå en større mængde af de sunde fedtsyrer i blodet. 

Men hvad skal du så være opmærksom på? Vi forstår godt, hvis det kan være svært at gennemskue, hvordan du vælger et omega-3 tilskud med den bedste virkning. Vi vil altid anbefale, at man går efter et omega-3 produkt, der er så naturligt som muligt, så du får EPA og DHA i sin helt rene form.

Prøv Nordfolk OMEGA 3 i 30 dage

Prøv Nordfolk OMEGA 3 i 90 dage

Kilde: Klinisk studie Cook et al, 2016