nordfolk.dk

Sådan finder du en kvalitetsfyldt omega-3 olie

Det kan være svært at gennemskue, om et omega-3 kosttilskud er af god eller dårlig kvalitet, men der er nogle værdier, du kan være opmærksom på i jagten på en kvalitetsfyldt omega-3 olie. 



Toxiner

En af de første ting, du bør være opmærksom på, er toxiner. Alle fisk indeholder tungmetaller og toxiner, og derfor skal fiskeolien igennem en proces, hvor den bliver kemisk renset. Der er dog forskel på, hvor gode producenterne er til at rense fiskeolien, og derfor kan det være relevant at bede producenten om dokumentation for, at fiskeolien bliver kontrolleret og analyseret ordentligt.

Tungmetaller er skadelige for kroppen

Der er god grund til at tage tungmetaller og toxiner alvorligt. Tungmetaller er skadelige for mennesker, og symptomerne kan både være psykiske og fysiske. De psykiske symptomer kan bl.a. være træthed, svimmelhed, angst og personlighedsforstyrrelser mm. De fysiske symptomer kan være mave-tarms problemer, kredsløbsforstyrrelser, påvirkning af hjernen, leveren og nyren, og kan i værste tilfælde give kræft. Særligt gravide frarådes for meget fisk, da indholdet af kviksølv kan påvirke barnets hjerne. Når først vi har indtaget tungmetal, nedbrydes det aldrig, og det bør derfor undgås så meget som muligt.

Ingen tungmetaller i Nordfolk OMEGA 3

Tungmetaller og toxiner i fisk kommer som et resultat af deres placering i fødekæden. Kviksølv hober sig nemlig op, så jo længere oppe i fødekæden man er, jo højere er indholdet. 

Nordfolk OMEGA 3 udvindes fra dyreplanktonet Calanus finmarchicus, hvilket lever udelukkende af planteplankton, som er første trin i fødekæden.  Dette faktum gør, at Nordfolk OMEGA 3 helt naturligt ikke indeholder skadelige mængder tungmetaller og miljøgifte, og derfor heller ikke behøver kemisk rensning.

Totox-tal (harskningsgrad)

Harskningsgraden nævnes ofte i forbindelse med fiskeolie og andre omega-3 kosttilskud. En omega-3 olie skal være frisk, og ikke harsk. Når olien er harsk er den gammel og kan lugte, hvilket kan være svært at vurdere ud fra en kapsel, hvor olien er lukket inde. En harsk olie kan resultere i ubehageligt smagende opstød efter indtag af omega-3 olien. Vil du finde ud af, om en olie er harsk, kan du derfor kigge nærmere på TOTOX tal, der fortæller om, hvor frisk olien er. 

TOTOX tallet måles ud fra oliens primære harskningstal (peroxidniveauerne) og sekundære harksningstal (anisidinværdierne). Beregningen ser således ud: (2x peroxid + 1x anisidin) = TOTOX tal. 

I Danmark har vi i modsætning til mange andre lande ingen specifik lovgivning om oliers harskningsgrad målt i TOTOX, ligesom harskningsgraden ikke anvendes som et kvalitetsparameter herhjemme. Derfor er det vigtigt, man selv er opmærksom på at få disse tal oplyst, inden man vælger sin omega-3 olie. 

Hvilket TOTOX tal skal du gå efter?

Hos Nordfolk har vi valgt at sætte strengere krav til TOTOX-tal end dem fra fiskeolie-branchens egen organisation (GOED). GOED oplyser, at harksningsgraden maximalt må være på 26 meq/kg. Dette er på trods af, at FN’s Fødevareprogram har fastsat et TOTOX tal på maximalt 10 meq/kg for olier til menneskeligt konsum. 

Eksperter på området anbefaler, at man går efter en olie med et TOTOX-tal på maksimalt 5 for at være sikker på en høj grad af friskhed. Den anbefaling har vi valgt at følge hos Nordfolk, hvor vores olie omega-3 olie har et TOTOX-tal på under 4. Det er mere end dobbelt så frisk, som anbefalingen fra FN’s Fødevareprogram, og 5 gange så frisk som anbefalingen fra GOED.  

Nordfolk OMEGA 3 & TOTOX

I modsætning til fiskeolie, har vores olie et naturligt højt indhold af antioxidanten Astaxanthin (udtales: as-ta-san-tin). Astaxanthin modvirker iltning og harskning, hvilket betyder, vores olie holder sig frisk i længere tid end traditionel fiskeolie.

Ved vores seneste produktion var:

Peroxid værdien: 0.8 meq/kg 

Anisidin værdi: <2 meq/kg

TOTOX (2x peroxid + 1x anisidin): <4

👉 Prøv Nordfolk OMEGA 3

Opsummering

Du er forhåbentlig nu blevet en smule klogere på toxiner og TOTOX tal, og hvorfor de er relevante i forbindelse med valg af omega-3 kosttilskud. Da vi i Danmark ikke har nogen lovgivning på området, og det ikke er et krav, at producenten deler oplysningerne, kan det være en god idé at kontakte dem, og bede om dokumentation inden du køber din omega-3 olie.

Hos Nordfolk analyseres hver eneste produktion af olie, vi mener nemlig at det er forbrugerens ret at kende til disse tal i netop den olie man indtager. Vi er glade for at kunne tilbyde en helt naturlig ren og frisk omega-3 olie med krav om et lavt TOTOX-tal.